Robert Ven on valmistautunut EM-regattaan

Hämeen Sanomat 24.9.2020 12:15 Pertti Koivunen:

Kansainvälisen kauden alku ja loppu lähestyy – Robert Ven on valmistautunut EM-regattaan tutuilla vesillä


Robert Ven on päässyt harjoittelemaan hyvissä oloissa muun muassa Katumajärvellä. Kuva: Esko Tuovinen

Hämeenlinnalainen olympialuokkien yksikkösoutaja Robert Ven, 30, on viimeistelemässä kuntoaan kahden viikon kulutta soudettaviin EM-kisoihin. Puolan Poznańissa lokakuun 9.–11. päivinä käytävä EM-regatta on samalla kertaa Venin kansainvälisen kauden alku ja päätös. Koronan takia nimittäin lajin kaikki muut kansainväliset kisat peruttiin tältä kesältä.

– Kyllä tilanne on nyt todella eriskummallinen, kun kansainvälinen kausi alkaa heti EM-kisoilla, eikä alla ole edes yhtään maailmancupin kisaa. Joissakin maissa kaverit eivät päässeet keväällä edes harjoittelemaan kunnolla. Todella isossa soutumaassa, Isossa-Britanniassakin koko kausi taidettiin perua kokonaan.

– Meillä yksikköjen puolella tilanne on kuitenkin hieman parempi. Kesäkuulta syksyyn siirrettyihin EM-kisoihin on tulossa kyllä kaikki kovat soutajat, vaikka täysiä joukkueita ei joka maa Puolaan lähetäkään, Ven kertoo.

Puolan kisojen jälkeen Ven siirtää katseensa jo ensi kevään vesille, sillä olympiapaikkoja on vielä jaossa huhtikuussa Italian Varesessa soudettavissa karsintakisoissa. Veresen kisojen kolme parasta M1X-luokan soutajaa pääsee ensi kesänä Tokioon. Toukokuussa soudetaan lisäksi vielä kahdesta paikasta maanosien yhteisissä karsinnoissa.

– Isossa kuvassa myös soudun yllä leijuu edelleen paljon kysymysmerkkejä, mutta näillä suunnitelmilla ainakin nyt tässä vaiheessa edetään. Pitää myös olla koko ajan valmiina siihen, että muutoksia saattaa vielä tulla, Ven pohtii.

Yhdeksäs SM-kulta kesän paras saavutus

Ven pääsi aloittamaan kotimaan kaudenkin myöhässä. Ensimmäisen kerran hämeenlinnalainen oli täydessä vauhdissa vasta heinäkuun puolivälissä seuransa Linna-regatassa. Elokuussa olivat vuorossa puolestaan Tampereella soudetut EM-karsinnat ja SM-kisat. Kaikki kisat mies urakoi voitokkaasti ja saavutti muun muassa yhdeksännen Suomen mestaruutensa.

– Joitakin kansallisia kisoja olisi ollut ennen seuramme kisoja, mutta päätin keskittyä harjoitteluun. Se oli varmaan oikea ratkaisu, sillä olen nyt hyvässä kunnossa, Ven arvioi.

Venin paras saavutus EM-vesillä on vuoden 2016 kisojen kahdeksas sija. Kisat soudettiin tuolloin Brandenburgissa Saksassa.

– Nyt tilanne on aika auki, sillä tuskin kukaan tietää, missä EM-tasolla nyt mennään. Merkityillä radoilla soutaminenkin saattaa olla hieman outoa. Itselläni on tarkoitus matkustaa Poznańiin muutama päivä ennen kisoja ja harjoitella hieman radalla soutua, Ven suunnittelee.

Ven on harjoitellut koko kesän tutuilla vesillä. Katumajärven lisäksi mies on soutanut aiempien vuosien tapaan myös Vanajavedellä.

– Katumalla on hyvät olosuhteet harjoiteluun. Myös Vanajavedellä Hiidenjoen puolella on huippupaikka kilpasoudun treenaamiseen. Siellä pääsee vetämään oikeastaan kelillä kuin kelillä. Eikä se veneen trailerille heittäminen ole mikään kova jobi, Ven nauraa.

Hämeen Sanomat