Robert Ven virittelee huippukuntoa Italian vesillä

Hämeen Sanomat 9.12.2020 19:01 Markku Tuominen:

Robert Ven virittelee huippukuntoa Italian vesillä – “Päätavoitteena on saada paikka Tokion olympialaisiin”


Robert Ven on saanut italialaiselta soutulegenda Giovanni Calabreselta oppia.
Kuva: Esko Tuovinen

Suomen ykkössoutaja Robert Ven hakee huippuoloista vauhtia kevään olympiakarsintoihin. Vielä on kaksi mahdollisuutta Tokioon.
Robert Ven on saanut italialaiselta soutulegenda Giovanni Calabreselta oppia.

Hämeenlinnan Soutajien Robert Ven matkusti lokakuun lopussa Pohjois-Italiaan tuttuihin harjoitusoloihin Varesen kaupungin lähettyville Gavirateen.

– Minulla jäi tänne keväällä toinen vene ja tavaraa, kun jouduimme lähtemään nopeasti. Koronan myötä matkustaminen toki mietitytti, mutta paikalliset järjestelivät asioita täällä. Ammattiurheilija saa harjoittaa lajiaan ja olen paikallisen soutuseuran mukana. Kaupat ovat normaalisti auki, ei sen kummempaa täällä, Ven kertoo.

– Marraskuun sääolot olivat huippua, tyyni järvi ja 15–20 astetta lämmintä. Viime ajat on ollut koleampaa ja kun Alpeilla oli lumimyräkkä, niin täälläkin satoi lunta, kun olemme Alppien juurella. Gaviratessa on Pohjois-Italian kovin soutuseura ja useita huippusoutajia.

Ensi keväänä kalenterissa on huhtikuun alussa Italiassa Euroopan viimeiset olympiakarsinnat, joissa on jaossa kolme paikkaa Tokioon. Toukokuussa Sveitsissä ratkotaan viimeiset kaksi olympiapaikkaa kaikkien maanosien karsinnassa. Välissä olisi myös EM-kisat sekä maailmancupin kisoja.

– Huhti-toukokuun kisakalenteri on tiukka, joten osa kilpailuista pitänee jättää väliin. Päätavoitteena on saada paikka Tokion olympialaisiin ja jos se ei tule Euroopan karsinnasta, pitää panostaa vielä maanosien karsintaan. Sikäli on hyvä, että täältä Gaviratesta kaikki kisat ovat lähellä. Ja ensi vuosihan on poikkeuksellinen, kun ensi kertaa olympialaiset ja syksyn MM-kisat ovat samana vuonna.

Lokakuun alun EM-kisoissa Puolan Poznanissa Ven jäi kuudenneksitoista. Parhaimmillaan hän on ollut EM-kahdeksas neljä vuotta sitten. Tämän vuoden sijoitus oli pettymys, mutta erot olivat pieniä ja omat soudut toivat luottamusta. Alla ei ollut koronaepidemian kovia kisoja.

– Ne olivat välikisat kohti olympiakarsintoja. Kisat menivät ihan ok, mutta maksimaalista suorituskykyä pitää saada paremmaksi. Sitä valmentajan kanssa on analysoitu ja sen parantaminen on ollut täällä kuuden viikon aikana tavoitteena, Ven korostaa.

– Apuna täällä on myös italialainen soutulegenda Giovanni Calabrese, jolla on todella tarkka silmä tekniikkaharjoitteluun. Hän on maailman huippuvalmentaja. Samoin italialaissoutajat ovat kovia ja saan täällä kovia treenejä heidän kanssaan. He ovat loistavia sparraajia.

Ensi viikonloppuna on edessä paluu Suomeen vajaaksi kuukaudeksi. Soutajan vitsaus selkävaivat ovat olleet jälleen hieman Venin riesana ja kotimaassa niihin on luvassa apua palautumisen lomassa.

– Ensin koronatesti ja karanteeni. Sen ajan harjoittelen yksin, katsotaan missä pystyy soutamaan. Karanteenin jälkeen teen muutaman päivän leirejä Helsinkiin ja Turkuun, niissä ainakin pystyy soutamaan. Tuntumaa pitää ylläpitää. Ja vuosittaiset fysiikkatestit ovat edessä, Ven tuumaa.

– Loppiaisen jälkeen sitten palaan taas tänne koko kevääksi. Myös muu maajoukkue on tulossa tänne ja meillä on omia karsintakisoja, mutta kovimmat harjoituskisat saan italialaisten kanssa. Niitä tarvitaan, sillä Euroopan olympiakarsinta on ensimmäinen varsinainen kisa.

Hämeen Sanomat