Yhteenveto kaudesta 2015

Kausi 2015 on jäänyt itselleni mieleen pienistä marginaaleista ja sitkeästä vammasta.
Kauteen 2015 lähtiessä päätavoite oli selvä – Rion olympiakarsinta Ranskan MM-kisoissa elo-syyskuussa. Talvi- ja kevätharjoittelu oli sujunut hyvin kotona ja Italiassa leirillä. Ainoa takapakki oli jalassa alkanut oireilu maaliskuussa.

Toukokuun lopussa oli kauden ensimmäinen kansainvälinen kisa, kun Euroopan mestaruudesta kisattiin Puolan Poznanissa. Kisoissa tuli tasaisen hyviä lähtöjä alkueristä lähtien. Semifinaaleissa tuli yksi koko kesän parhaista vedoista. Soudin lähelle ennätystäni ajalla 6.50.9, mutta valitettavasti jäin neljänneksi vain 0.4 sekuntia A-finaalista ja 6n parhaan joukosta. Samassa semifinaalissa souti maailmanmestari Tshekin Synek sekunnin kovempaa ja Croatian Martin teki uuden Euroopan ennätyksen 6.47.3, mitä hän paransi vielä A-finaalissa. B-finaalissa soudin lopulta neljänneksi kohtalaisella soudulla ja loppusijoitus 10.

Euroopan mestaruuskisojen jälkeen oli hyvä keskittyä harjoitteluun, kun tiesin, että vauhtia löytyy. Kuntopiikki piti saada esille vasta 3 kuukauden päästä.

Tampereen kv kisoissa soudin kesäkuussa oman ennätykseni 6.48. Maailman cupeissa tuli tasaisia suorituksia ja loppusijoitukset 10 Varesen ja 12 Luzernin maailman cupeissa. B-finaalin kärkeen ja ratkaisevaan 9 parhaimman joukkoon, jotka saavat suoran olympiapaikan, oli näiden perusteella noin 3-5 sekuntia.

Maailman cupien välissä käytiin vielä viimeistelynä SM-kisat, joista irtosi uran 4. miesten yksikön Suomen mestaruus.

Kauden tärkeimmällä hetkellä elokuussa tiesin harjoitusten vauhtien perusteella, että kunto olisi ajoitettu oikein. Kisat lähtivät hyvin liikkeelle varmalla alkuerällä, joista toinen sija Croatian perässä ja suora paikka 24 joukkoon. Edessä oli Quarterfinal, joka on veden jakaja isoissa kisoissa. Jos huonoa tuuria voi syyttää, niin erä jaossa kävi huono tuuri. Kaksi erää oli selkeästi kahta muuta kovempia, ja kuuluin kovaan erään. Erässä olivat muun muassa maailmanmestari, olympiahopeamitalisti Synek Tsekistä, olympiapronssi mitalista Campbell Briteistä ja maailman cupin 3. Shcharbachenia Valko-Venäjästä. Tiesin, että on kova paikka. Tiesin, ja halusin venyä parhaimpaani. Lähdin kovaa startista. Vaikken kokenutkaan vauhtia tappavaksi, niin olin 500m:llä ja 1000m:llä toisena. Campbell ja Shcharbachenia alkoivat lähestyä kuitenkin 1000m jälkeen, ja viimeinen 500m käytiin armotonta loppukiri taistelua tietäen, että vain 3 menee jatkoon. Viimeinen 200m tultiin pää pimeänä. Maaliin päästyä katsoin taululle, olin neljäs ja 36 sadasosaa kolmanteen sijaan. Shcharbachenia tuli viimeisellä vedolla ohitse. Tunti meni pää pimeänä ja tähtiä nähden pelastuslaiturilla. Siitä toivuttua, alkoi kuitenkin vielä huonompi olo, tietäen kuinka pienestä 12 joukkoon pääsy jäi. Olin soutanut 3-5 sekuntia kovempaa kuin maailman cupeissa, mutta semifinaali jäi yhden vedon päähän. Loppu MM-kisat olivat aika pakko pullaa, mutta myös muita kovia jäi luonnollisesti ulos 12 joukosta, joten oli taisteltava loppuun asti. Sijoituksena lopulta 15 sija.

Kauden aikana kuitenkin pieniä tappioita raskaampaa on ollut pitkään jatkunut mystinen vaiva oikeassa jalassa. Vaiva alkoi maaliskuussa Italian leirillä pesanserinus vaivana. Vaivaa hoidettiin keväällä pitkään jäällä ja kuntopyörällä, sitten ultraäänellä jne. Pystyin kuitenkin muutamaa kertaa lukuun ottamatta harjoittelemaan koko ajan vesillä, jättäen joitakin tekniikka harjoituksia pois. Polvi myös magneettikuvattiin huhtikuussa. Vaivaa pyrittiin pitkään poistamaan ennen kauden alkua ja lopulta sen kanssa opin kuitenkin elämään. Kesällä otettiin myös magneetti kuvat selästä ja kiersin erilaisissa hoidoissa ympäri Suomea. Vamma sinällään ei ole vaarallinen, eikä aiheuttanut mitään erityistä kieltoa, mutta se on ollut vain suhteellisen kivulias. Kauden jälkeen tilanne vähän paheni ja vaikutti myös yöuniin. Aloitimme oman terveyden huoltotiimin kanssa kokonaisvaltaisen toiminnallisen harjoittelun. Syksyn aikana vamman on aaltoillut, joskus on ollut parempia päiviä ja joskus huonompia. Nyt viimeisen viikon aikana on kuitenkin tapahtunut selkeä muutos parempaan, kun olemme päätelleet vaivan johtuvan popliteuksesta. Tällä hetkellä olen luottavainen, että vaiva saadaan kuriin. Jo muutamassa päivässä on positiivisia tuntemuksia, kun hoitoa on osattu kohdistaa.

Joulukuun 28 lähdemme Italiaan ja tulemme viettämään keväällä 11 viikkoa tutussa Gaviratessa. Huhtikuussa alkaa ensimmäiset kisat. Silloin on mm. maailmancup ja Euroopan mestaruus kisat sekä toukokuun lopulla on Final Olympic Qualification, mistä jaetaan viimeiset 3 tai 4 paikkaan miesten yksikköön Rioon. Kaikki tähtäys tehdään toukokuuta varten, ja uskon olevani silloin parhaimmillani.

Iso Kiitos kaikille, jotka ovat kauden aikana kannustaneet: perheelleni ja ystäville, valmentajalleni ja soutu kollegoille. Haluan erityisesti kiittää terveyden huolto ryhmääni lääkäri Klaus Köhleriä, osteopaatti Markku Kerästä, hieroja Vesa Heikki Järvistä ja fysioterapeutti Juha Koistista, sekä muitakin ulkopuolisia ketkä ovat vamman kanssa auttaneet.

Iso Kiitos sponsoreille jotka ovat pitkälti mahdollistaneet toiminnan kauden aikana.

Kiitos:
Ponsse Oyj
Metsäkonepalvelu Oy
Sporttiveikot
Angelma & Mäkelä
Sportti Mekka
Terveyden keskus
Linnatuuli
Wattbike
Finnrowing
NetCampers
Medilaser
MPM oil
IF Vahinkovakuutusyhtiö Oy
Ergo Unit Oy
Rakennuspalvelu P Korhonen
Neutech

Eniten haluan kuitenkin kiittää isoisääni Livinusta ”Bompaa” joka nukkui toukokuussa pois, juuri ennen Euroopan mestaruus kisoja. Bompa on ollut minulle isoin inspiraatio niin soudussa, kuin erityisesti soudun ulkopuolella. Olen Bompalle ikuisesti kiitollinen kaikesta tuesta.

Terveisin Robert


Categories: Blogi