Linnaregatta Katuma 18.7.2020

Robert Ven ei jäänyt laineille lepäilemään

Hämeenlinnan Soutajien edustaja avasi kautensa rivakkatahtisilla vedoilla, Kovia kisoja on luvassa syksylläkin, vaikka tähtäin on asetettu jo kevään olympiakarsintoihin.

Artikkeli: Hämeen Sanomat 18.7.2020 21:06. Pertti Koivunen.


Robert Venin vedoissa oli ruutia lauantaina Katumajärvellä. Kuva: Esko Tuovinen

Hämeenlinnan Soutajien Robert Ven, 29, ei ole antanut ankeiden aikojen haitata harjoitteluaan. Talvella Italiassa ja Belgiassa leireillyt yksikkösoutaja palasi koronaa pakoon Suomeen maaliskuussa, mutta on päässyt hyvään kuntoon kotikonnuillaankin. Näytteen kunnostaan hämeenlinnalainen antoi kauden avauskisassaan lauantaina Katumajärvellä sujutelleessaan Linna-regatan M1X-luokan ylivoimaiseen voittoon. Venin silmissä siintää edelleen Tokion olympialaiset. Viime kesän MM-kisat Ottensheimissa Itävallassa päättyivät pettymykseen, mutta miehellä on vielä hyvät saumat toteuttaa vuodella siirtynyt unelmansa.

– MM-kisoista Tokion kisoihin pääsi yhdeksän soutajaa, mutta näillä näkymin huhtikuussa Varesessa Italiassa soudetaan Euroopan karsinnat, joista olympialaisiin pääsee kolme soutajaa. Toukokuussakin on vielä mahdollisuus päästä kisoihin, jos yltää kahden sakkiin viimeisissä karsinnoissa, Ven kertoo.

Ven pitää olympiakarsintoja seuraavina todella kovina kisoinaan. Tällä kaudellakin tosin soudettavaa riittää, ja vieläpä myös Suomessa.

– Ensimmäinen kovempi koitos on jo elokuun puolessa välissä Tampereen Kaukajärvellä, missä kohtaan EM-karsintakisassa Olli-Pekka Karppisen ja Joel Naukkarisen. Myös kesän SM-kisat soudetaan Tampereella, Ven muistuttaa.

EM-kisat on Venin kansainvälisesti suurin kisa tällä kaudella. Ne on kaavailtu soudettavaksi lokakuun alussa Poznańissa Puolassa.

– Kisojen pitäminen pitäisi varmistua heinäkuun loppuun mennessä. Jos ne soudetaan, niin saatan lähteä vielä Gavitareen Italiaan valmistautumaan koitokseen. Italian tukikohtani alkaa olla nimittäin jo toinen kotini. Sinne jäi yksi veneenikin, kun pakenimme talven leiriltä, Ven nauraa.

Yhteistyössä KIHU:n kanssa

Ven ei kauan murehtinut viime kesän MM-kisojen epäonnistumistaan. Uusiin haasteisiin miestä kannusti muun muassa jo toukokuussa Plovdivissa Puolassa saavutettu maailmancupin kolmas sija.

– En todellakaan ole ensimmäistä kertaa siirtänyt tavoitettani. Tokion kisatkin siirtyivät ja samalla muuttuivat myös minun suunnitelmani. Koronan takia mikään ei ole kuitenkaan varmaa, mutta eteenpäin on mentävä. Rakennan koko ajan kuntopohjaa ensi vuodelle, jolloin ovat myös MM-kisat Shanghaissa ja kovia maailmancupin kisojakin, Ven pohtii.

Ven taustatiimeineen on testannut myös uusia harjoituskikkoja.

– Määrällisesti en harjoittele ihan yhtä paljon kuin aiemmin, mutta uuttakin menoon on saatu mukaan, muun muassa hapenottoharjoituksia yhdessä KIHU:n (Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskus) kanssa. Painoanikin olen saanut hieman pudotettua. Painoin jo 95 kiloakin, mutta nyt olen päässyt jo alle 90 kiloon. Soutajan painolla on paljonkin merkitystä, sillä yksi kilo painaa venettä syvemmälle yhden millin verran, Ven kuvailee.
HäSa

video
play-sharp-fill